Nattøj

Henter produkter
Henter produkter
-{{ discountPercentage | number: 0 }}% {{text.PINOLINO_ICON_10Y_WARRANTIE}} {{product.Title}} {{product.Title}} {{product.Title}}
{{discount | currency_format_decode}}

Vi er alle klar over hvor vigtig søvn er for vores børns udvikling. Vi har gjort os stor umage med at vælge det smukkeste og mest behagelige nattøj til dit barn, så dit barn kan få den søvn det fortjener.

Hvilket nattøj skal du vælge til dit barn


Når du er på udkig efter det rette nattøj til barnet, er det ikke kun farverne, motiverne og bestemte mærker du skal være opmærksom på.

Der findes mange typer nattøj og derfor kan det være svært hvad du præcist skal vælge. Hvad skal de små guldklumper have på i hvilken alder og hvornår er de klar til noget andet?

Eks. er det vigtigt at undgå natdragter der er lavet i syntetisk stof, det kan fx være polyester eller rayon, men du skal derimod vælge bomuld, uld eller bambus, som huden kan ånde i. Det er med til, at barnets krop kan ånde i løbet af natten. Det er vigtigt at vælge nattøj til dit barn med omhu. Nattøjet kan være medvirkende til at præge dit barns søvn. Børns behov for søvn bliver langsomt og gradvist mindre som børnene bliver ændre. Sundhedsstyrelsen gør meget ud af at oplyse omkring, at tilstrækkelig søvn meget vigtig for børns generelle udvikling og velbefindende. Får dit barn for lidt eller for dårlig søvn risikerer det nemlig at hæmme dit barns vækst, immunforsvar, koncentration og indlæringsevne (1).

Det kan være hammersvært at finde ud af, hvordan man vælger det rigtige til sit barn. Derfor kan du læse med her for mange konkrete tips til at foretage de rigtige valg i lige netop din situation.

Godt at huske på


En vigtig faktor at huske på er, at et spædbarn bruger mange timer i dets nattøj og derfor er sikkerhed en vigtig del, i dit valg af nattøj til spædbørn, så i undgår ulykker.

Det vigtigste i alle aldre er ikke at give dit barn for meget tøj på. Det kan være medskaber til mere uro igennem natten. Derfor er det vigtig at lære dit barns temperatur at kende.

Et godt tip:
Kolde hænder og fødder betyder typisk: Mere tøj!

Varm og svedige hænder og fødder betyder: Mindre tøj!

Samtidig kan der være mange andre faktorer at forholde sig til, under en god nats søvn som b.la. rumtemperaturen. Sundhedsstyrelsen anbefaler temperaturen i rummet skal være maks 20 grader. Faktisk anbefaler de mere præcist en temperatur på 18-20 grader (2). Det er også en rigtig god idé at sørge for at få luftet godt ud, så luften er frisk og fuld af ilt i rummet.

Sådan giver du dit barn den bedste søvn


Nedenfor finder du en guide over brugen af de forskellige typer tekstiler, som er godt for dit barn at sove i. Dette gælder både fra spædbørn til ældre børn, børn med sensitiv hud og de forældre der tænker på bæredygtighed. For at kunne give dit barn de bedste forudsætninger for en god søvn, er det nemlig nødvendigt at dit barn føler sig tilpas. Der må ikke være en ble der strammer eller noget tøj der skaber ubehag eller dybe folder. Ifølge Sundhedsstyrelsen (3) er det vigtigt at barnet ikke bliver iklædt for meget tøj om natten. Det er også vigtigt at en baby (0-1 år) bruger en babydyne og en tumling bruger en junior dyne, simpelthen fordi juniordynerne er for varme til babyer. Ligesom sundhedsstyrelsen anbefaler at undgå forstyrrende elementer i sengen som legetøj eller løse tæpper som barnet i værste fald kan vikle sig ind i.

Guiden er opdelt så du blot kan læse om dit barns alder hvis dette ønskes.

God fornøjelse

Spædbørn


I denne alder er det vigtig at du vælger noget nattøj der ikke sidder for løst. Dette sikrer at dit barn ikke blive viklet ind i overskydende stof. Følg størrelsesguiden på www.lillelykke.dk.

En sparkedragt eller babynatdragt med fødder vil være et rigtig godt valg. Det er med til at fastholde dragten i den rette position. Hvis dette ikke er en mulighed, skal du være opmærksom på at vælge en natdragt som ikke kan kravle op over barnets hoved.

Babyer over et år


I denne alder kan du begynde at skifte til to-delt.

Samtidig kan du vælge en natdragt uden fødder og tilføje strømper hvis dette er nødvendigt. I denne alder er det også vigtig at du vælger en type tekstil som barnet kan ånde i, så som bomuld, uld eller bambus.

Børn fra to år og op efter


I denne alder er typen af natdragter eller to-delt ikke så vigtig længere.

To-delt kunne fx være en pyjamas, men husk stadigvæk på at vælge en type tekstil som barnet kan ånde i.

Barnet begynder at have en mening om, hvad de ønsker at have på, så vælge med omhu hvad I ønsker at vise barnet. Husk på, de små ikke ved hvilken type tekstil der er bedst for dem, de ønsker blot det flotte sæt med biler eller prinsesser.

Uld som nattøj


Uld har den egenskab, at det regulerer dit barns temperatur. Dette er uanset om barnet sover i et rum der er for varmt eller for koldt. Børn kan sove uroligt i perioder, da de udvikler sig både mentalt og motorisk og derfor kan uroen være med til at barnet sparker dynen af i søvne.

En uld natdragt eller et sæt to-delt nattøj i uld er med til at holde barnets rette temperatur igennem natten. Samtidig er uld selvrensende og derfor ikke nødvendigt, at vaske og udskifte så tit. Moderne uld kan sagtens vaskes i maskinen, hvis dette bliver nødvendigt.

Husk dog altid vaskemiddel der er beregnet til uld! Da du med almindelig vaskemiddel kan ødelægge fedtlaget og fibrene som fastholder ulden og derved kan ulden miste sin selvrensende og temperaturregulerende effekt.

Men hvilken uld skal jeg så vælge?


Den rette type uld til baby/børn er typen merino-uld. Det kradser ikke og er blødt og lækkert. Samtidig er ulden med til at absorbere og transportere fugt/sved væk fra barnets hud. Sveden bliver bundet i uldens struktur/fibre, så det ikke kommer til at lugte, da det ikke kommer i kontakt med bakterier som er på kroppen. Merino-uld er også vand-og smudsafvisende. Uld kan både bruges sommer og vinter grundet dens temperaturregulerende effekt. Et rent uldprodukt er varmere og afleder mindre varme end et blandingsuld produkt, fx uld/bambus.

Bambus som nattøj


Bambus har samme temperaturregulerende egenskaber som uld men er tyndere i materialet. Derfor egner bambus sig rigtig godt til varme dage og nætter. Det køler når der er varmt og det varmer når der er koldt. Bambus har 6 gange højere sugeevne end bomuld. Bambus indeholder fra naturens side et antibakterielt stof, som gør bambus modstandsdygtig over for bakterieangreb. Bambus er allergivenligt da det med sin antibakterielle egenskab giver husstøvmider dårlige betingelser for at trives. Bambus er biologisk nedbrydeligt. Bambus kan holdes rent ved kun 40 graders vaske grundet sine egenskaber fra naturens side. Bambus er miljøvenligt og reducerer lige så meget CO2 på 4 som det tager egetræ på 100 år. Bambus der bruges til tekstiler, vokser i plantager og bliver dyrket uden pesticider og sprøjtemidler. Bambus vokser op til 30 cm om dagen. Det perfekte valg hvis du er vild med naturmaterialer, går op i sundhed og miljøet. Eller hvis du har et barn med sart og sensitiv hud. Bambus er noget mere blødt i fibrene end uld er.

Silke som nattøj


Denne type tekstil er tyndere og mindre eftergiveligt i stoffet. Det er dejlig blødt mod huden og meget livligt. Silke har også en varme- kunderegulerende effekt, denne er dog noget mindre end både ved uld og bambus. Silke bruges ofte til børn med sart og sensitiv hud på grund af blødheden og måden fibrene ligger sig på huden.

Bomuld som nattøj


Bomuld er åndbart og er derfor velegnet som nattøj. Det har en meget høj sugeevne og er ikke egnet til at transportere fugt. Eventuelt sved fra dit barns hud vil altså ikke blive transporteret væk så ledes dit barn forholder sig tørt og varmt, men det vil optage fugten og faktisk afkøle dit barn. Derfor er bomuld kun et godt valg hvis du har en konstant temperatur i rummet og dit barn holder en temperatur der ikke får det til at svede under søvn. Oplever du at dit barn er klam og fugtig efter en nat eller lur bør du skifte væk fra bomuld.

Mit barn har feber


Først og fremmest vil jeg gerne berolige dig lidt. Feber er som udgangspunkt ufarligt (4) og forekommer ofte hos babyer og børn. Ofte er feber hos småbørn høj og over 40 grader ved sygdom men børn tåler typisk feberen godt. Feberen skal anses som værende en god ting da det viser at immunforsvaret arbejder som det skal. Immunforsvaret arbejder nemlig bedre og mere effektivt i en højere temperatur (5). I forhold til hvilket nattøj du skal vælge til dit barn når det har feber, skal det uden tvivl være uld eller bambus. Eller en kombination af uld/bambus. Det skal du fordi den type tekstil er responssiv over for dit barns temperatur. Dvs. hvis dit barn er ved at få feber eller har en stigning i feberen vil dit barn typisk være kold, let bleg og det fryser. Her vil uld og/eller bambus hjælpe med at overføre varme til dit barns krop. Modsat ved at dit barns temperatur falder vil dit barn typisk være varm på huden og rødmosset. Dit barn vil i fleste tilfælde begynde at svede og det er nødvendigt for denne sved at kunne forlade dit barns hud. Det kan sveden igennem uld og bambus. Det suger simpelthen sveden væk fra huden og så kan det fordampe fra tekstillaget.

Som udgangspunkt er feber egentlig dit barns ven, idet feberen hjælper med at bekæmpe virus eller bakterie angreb. Immunsystemet som aktiveres herunder feberen er med til at danne hele immunsystemet for dit barn når det bliver ældre. I tilfælde kan feberen være generende og her kan der gives febernedsættende medicin (6). Febernedsættende medicin gør ikke dit barn hurtigere rask men det gør ubehaget mindre og sænker feberen (7). Udover at iklæde dit barn i uld eller bambus kan du ved feber med fordel skrue lidt ned for varmen i rummet eller lufte godt ud. Du skal også sørge for at dit barn får rigeligt at drikke da væsken i kroppen udgør en stor del af blodet som har en meget stor rolle i kroppens temperaturregulering.

Nattøj til børn med sensitiv hud


Der er mange måder dit barn kan være sensitiv på, men i denne guide vælger vi at have fokus på dét, at være sensitiv i forhold til tøj.

De fleste forælder er ikke i tvivl hvis deres barn er sensitiv, men hvis der skulle være tvivl, vil her være forskellige faktor at forholde sig til:
-Dit barn kan klage over syninger i tøjet.
-Dit barn klager over tøjet kradser
-Dit barn klager over tøjet strammer
-Dit barn føler sig ikke tilpas i tøjet
-Irritation og rødlige områder på dit barns hud
-Udslæt

De fleste børn er sensitiv i forhold til tøj, så ingen grund til at gå i panik. Dog har nogen børn tendens til ikke at vokse fra det og du bør derfor tage dit barn alvorligt.

Materialet du skal gå efter kan være:


-Blødt og behageligt (bambus/silke)
-Materialer skal være varmeregulerende (uld/bambus)
-Materialer må ikke have generende syninger
-Materialer må ikke sidde stramt (løst og blødt tekstil er at fortrække)
Derfor kan det være en god ide ikke at gå efter det første og bedste.

Uld eller bambus er derfor et rigtigt godt valg! Uld har en god pasform og har en sublim komfort for det enkelte barn. Det samme er gældende for bambus. De to tekstiler har samme varmeregulerende effekt.

Økologisk bomuld er også at fortrække. Tekstilens naturlige blødhed, skaber komfort for barnet på længere sigt. Dette er et godt valg til de ældre børn, da de bruger mange timer i tøjet, hvor de både er sovende og aktive.

Nattøj om sommeren


Det kan være svært hvad vi skal giver barnet på, en nat hvor temperaturen siger 20+. Men her er uld, bambus og silke barnets og jeres ven. De tre tekstiler har som sagt evnen til at varme og køle.

Det vil sige:

Når det er koldt, varmer tekstilerne og det er varmt køler tekstilerne. Dit barn har derfor den optimal temperatur og de bedste forudsætninger for en god nats søvn.
En body med korte ærmer eller en i bryder-form, kan være en stor fordel for både jer og barnet.
Dit barn bør ikke ligge uden tøj da det ikke selv kan temperaturregulere i så tidlig en alder.

Vi håber denne guide kunne være behjælpelig med hvilken type nattøj der er passende for dit barn og i hvilken periode de forskellige tekstiler bør bruges.

Og husk en god nats søvn er en vigtig forudsætning for dit barns trivsel og udvikling!

Sundhedsstyrrelsen, 2018, ”Søvn” in Sunde Børn 21. udgave 1. oplag, side 67-71.

Sundhedsstyrrelsen, 2018, ”Søvn” in Sunde Børn 21. udgave 1. oplag, side 67-71.

Sundhedsstyrrelsen, 2018, ”Søvn” in Sunde Børn 21. udgave 1. oplag, side 67-71.

Sundhed.dk, 11/02/2015, Feber hos børn, Speciallæge Bjarne Ørskov Lindhardt

Sundhed.dk, 18/03/2016, Feber hos småbørn, Speciallæge Jesper Anderen

Promedicin.dk, Febernedsættende medicin, søgning foretaget den 06/03/2019

Sundhed.dk, 11/02/2015, Feber hos børn, Speciallæge Bjarne Ørskov Lindhardt